30/03/09

Mbeju - Beiju

Mbeju - Beiju Mbeju kóva peteĩ mbujape aramirõ. Mbeju pankékaicha. (Aramirõ ha’e carboidrato. Carboidrato oĩva hi’upyrãramo ka’avokuérare ha ome’ẽ 70-80% umi kaloría ho’úva yvyporakuéra yvy ape árigui). Jepémo oñembosako’i haguã ikatu avei ojeporu ambue hi’upyrã, typyraty mba’e. Ko hi’upy ohechauka tembi’u paraguái heta kaloría oguerekoha. O beiju é um pão de polvilho. Semelhante à panqueca. (Polvilho é carboidrato. Carboidrato existe nas plantas comestíveis e fornece 70-80% das calorias consumidas pelos seres humanos do mundo). Embora em sua preparação também use outros ingredientes da farinha de mandioca. Esta comida mostra que a gastronomia paraguaia é muito calórica. Moõguipa ou héra - Pe téra mbeju ou peteĩ ñe’ẽ ypykuéra oiko hetaveva’ekue Paraguáipe Colón ou mboyve guive ñe’ẽgui, ha he’ise mbujape. Origem do nome - O nome beiju vem da língua dos antepassados que viviam no Paraguai na época pré-colombiana e significa pão. Guarani ñe’ẽ ko’ãga, Tetã Léi Guasu rupi, peteĩva Paraguái. ñe’ẽ tee; ko tetã iñe’ẽkõi ha hembikuaa arandu heta”. O Guarani atualmente, por lei constitucional, é um dos idiomas oficiais do Paraguai. Este país é bilíngue e pluricultural. Mba’emba’épa oraha - Mbeju yma guare ojejapo haguã ojeporu ko’ã hi’upyyrã: · 1 kílo aramirõ, · ¼ kílo avati ku’i (morotĩ), · 3 ryguasu rupi’a, · 200 grama kure ñandy, · juky ku’i, · 1 kílo kesu pyahu, · kamby ñeikotẽvéva. Ingredientes - Antigamente para fazer o beiju utilizava-se os seguintes ingredientes: · 1quilo de Polvilho, · ¼ de quilo de farinha de milho branco, · 3 ovos, · gramas de banha de porco, · sal fino, · 1 quilo de queijo fresco · leite o quanto precisar. Oñembosako’i haguã mbeju ojeheróva “mbeju avevo” ojeporu umi hi’upyrã oñembohysyimava’ekue, katu hetave oraha kure ñandy, ryguasu rupi’a ha kesu. Para a preparação do tipo chamado de beiju inchado utiliza-se os mesmos ingredientes já citados, mas em quantidades maiores tanto a banha como os ovos e queijo. Oñembosako’i haguã mbeju de fariña ojeporu typyraty aramirõ rãngue. Na preparação do beiju de farinha substitui-se o polvilho por mandioca ralada fresca. Mba’éichapa oñembosako’i - Pe mbeju yma guare oñembosako’i haguã ojejapo péicha: oñembope aramirõ peteĩ yvyrápe, ha upe rire oñembogua ha ojepesa. Oñemoĩ pype ñandy ha kesu oñembyasa’i pyre. Preparação - O beiju tradicional prepara-se assim: amassa-se o polvilho com um rolo de pau e logo peneire e pese-o. Junte a banha e o queijo ralado. Ñambovu ñande pópe ág̃a ojogua peve peteĩ mbaipýpe. Oñemoĩ pype ryguasu rupi’a, juky, kamby ha upéi oñembovu jevy. Amo hu’ãme oñemoĩ pype aramirõ ha avati ku’i, ñambojehe’apa ñande pópe opyta peve mbujape ku’ícha. Amasse com as mãos até obter uma massa cremosa. Ponha (na massa) os ovos, sal, leite e amasse outra vez. No final coloca-se o polvilho e a farinha de milho misturando tudo com as mãos até ficar como pão ralado (uma farinha grossa). Upéi oñembyaku peteĩ páila haku porã meve ha oñemoñandy’imi. Oñemoĩ pype pererĩmi pe mbojehe’apy oñembosako’íva, oñehembe’y jopyjopy kuimbe apépe. Então aqueça bem uma frigideira untada com banha. Coloca-se sobre ela uma camada de um centímetro e meio da mistura, apertando as beiradas com o dorso da colher. Oñembojy sapy’ami ha upe aja oñemomýi pe páila ojy joja haguã ha ani okái mbytépe.
Deixa-se assar uns poucos minutos, movimentando a frigideira para que asse por igual e não queime no centro. Peteĩ mba’yru jaho’ihápe oñembojere mbeju pe páila ári ha oñembojypa oje’e haguéichama voi. Com a ajuda de uma tampa, vire o beiju sobre a frigideira, terminando de assar como já foi dito. Ambue marandu - Mbeju ojoaju jeroviapy guarani rehe. Ha oĩ umi tembi’u itujavéva guaranikuéra hi’upy apytépe. Outros dados - O beiju pertence à mitologia guarani. Sendo esta comida uma das mais antigas dentre as comidas de origem guarani. Chipa, sópa Paraguái, ndive, ha’e tembi’u ojeheróva Týra. Ñe’ẽ guarani oheróva opaichagua tembi’u oje’úva oñemoirũ hag̃ua kojói, kamby térã kaferykue, ỹrõ katu oñembosako’i oje’u hag̃ua ambue tembi’u ndive. Como as chipas e as sopas paraguaias, faz parte do chamado Tyra. Palavra guarani que designa todo alimento que se consume para o chá mate, o leite, ou o café, aquilo que se prepara para acompanhar outros pratos. Oĩ michĩvéramo 16 hendáicha oñembosako’i hag̃ua ha ko’ág̃a rupi ojekuaa 11 umíva apytépe. Havia pelo menos 16 formas diferentes de preparar o beiju, e atualmente identificam-se 11 maneiras de fazê-lo

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