25/04/09

Tembi'u - vori vori

Tembi’u - Vori vori http://gn.wikipedia.org/wiki/Vori Vori vori é uma comida típica do Paraguai. Não precisa de receita exata. É necessário usar apenas a farinha de milho cateto, não substitua por fubá ou Milharina. E o queijo é tipo minas meia-cura. E claro, a galinha é caipira. Também pode fazer com puchero. Mangerona no final completa esta comida que deve ser a comida preferida do anjos e santos glutões. Mba’emba’épa oraha vori vori agãgua - Ingredientes Y haku, avati ku’i (morotĩ) kesu, sevói, áho, juky, ryguasu koigua ha ryguasu rupi’a. Água quente, farinha de milho cateto, queijo, cebola, alho, galinha caipira e ovos. Vori vori ningo jukysy hypy’ũ ha he añetéva, orekóva avatiku’i ha kesu apu’amimi. Vori vori, na verdade, é um caldo espesso e muito saboroso, onde há pequenas bolas de milho e queijo (se desejar pode colocar ovos e cheiro verde). Opaichagua tembi’u paraguáicha, vori vori heta oreko proteína ha kaloría. Como toda comida paraguaia, o vori vori tem muitas proteínas e calorias. Moõguipa ou héra - Origem do nome Téra vori vori ou ypykuéra guaranígui. Pe ñe’ẽ papyeta ojejapo hag̃ua heta jevy oje’ejevy pe ñe’ẽ, péva he’ise aipórõ, vori ha’eha peteĩ, katu vori vori mokõi térã hetave. O nome vori vori é de origem guarani. O plural de uma palavra (geralmente) se faz por sua repetição, isto quer dizer, vori significa um, mas vori vori são duas ou mais bolinhas. Ñe’ẽ vori, omomokõivo he’iséva pe tembi’u vori vori, ou España, ñe’ẽ bolitagui, oñe’ẽ haguã pe mba’e apu’a avatiguigua oĩva pe jykysýpe). A palavra vori, que ao duplicar-se significa a comida vori vori, vem do espanhol, da palavra bolinha para referir-se ás bolinhas de milho que se encontram no caldo. Pe ñe’ẽ bolita ohasáva guaraníme ymave oje’e borita ha amo hu’ãme oñemombyky ha opyta vori. Upévare vori vori ha’e bolita, bolita. A palavra bolinha que passou ao guarani foi a palavra borita e, finalmente, se apocopou em vori. Então, vori vori é bolinha ou bolinhas. Mba’emba’épa oraha - Ingredientes Vori vori tee ojejapo hag̃ua ojeporu avati ku’i, kesu pyahu, jukysy hypu’ũ porãva ha avei y. Oĩ avei mbuéicha oñembosako’íva ha ojehero vori vori morotĩ. Oraha umi ambue ndive ñandy, áho, sevói, kurapepẽ, kamby ha arro. Para fazermos o vori vori típico usamos farinha de milho branco, queijo fresco, caldo gordo e, naturalmente, água. Há outras variantes denominadas genericamente vori vori branco. Levam, outros ingredientes, azeite, alho, cebola, abóbora, leite e arroz. Mba’éichapa oñembosako’i - Preparação Oñemoĩ peteĩ mba’yrúpe avati ku’i ha kesu oñembo’i pyre, ha oñemyakỹ vevuimi ko jehe’apy pe jukysy rykuépe ojejapo hag̃ua peteĩ masa ha ichugui oñembyapu’a vori. Coloca-se a farinha de milho e o queijo ralado em um recipiente, molhando esta mistura com o caldo gordo (da galinha) até formar uma massa com a qual se formarão as bolinhas. Umi vori tuichava’erã peteĩ parral’a tuichávaicha. Oñembosako’i rire umi vori oñeikotevẽtava, ojepoi peteĩteĩ pe jukysy opuvahínape ha ojeheja opupuve 10 ravo’i rupi. Pe tembi’u hypy’ũetereíramo ikatu oñemoĩve pype ytaku hi’yve hag̃ua. Cada vori deverá ter o tamanho de uma uva grande. Depois de preparada a quantidade necessária de bolinhas, se solta, uma a uma, no caldo fervente e deixe-as ferver por 10 minutos. Se o caldo estiver muito espesso, pode-se colocar mais água quente. Ambue marandu - Outras informações Vori vori yma guare ojekuaa avei vori vori jukysýpe. Vori vori. O vori vori tradicional é conhecido também como vori vori sopa. Vori vori ojekuaavéva ha’e vori vori ryguasuguigua. Kóva ojejapo hag̃ua oñemoĩ pe jukysýpe ryguasu oñemongakuaáva ogaháre ro’o pehẽngue hẽngue oñembochyryry porãva’ekue upe mboyve pytã ha herakuã’asy peve, okai’ỹme. Uma das receitas mais difundidas é a do vori vori de galinha. Este tipo fazemos colocando no caldo pedaços de galinha caipira, previamente dourados na própria gordura, até que ficar dourado forte, mas evitando que se queimem. Vori michĩetereíramo oñembohéra tu’ĩ (kotórra) rupi’a (tupi’a), péva he’ise tu’ĩ rupi’a. Quando as bolinhas são muito pequenas dá-se o nome de tu’ĩrupi’a, isto é, ovos de periquitinhos. Vori vori oĩ umi mbovymi tembi’u paraguái apytépe ojejuhúva opaite mesápe tetã Paraguáipe, jámane imboriahúva térã iviru hetáva rógape. Ojuhúta ichupe umi jekaru kakuaa oĩhápe ha upéichante avei umi tapỹi okára mboriahumíme. O vori vori é uma das poucas comidas paraguaias que se encontra em todas as mesas do Paraguai, tento na mesa de rico como de pobre. Encontra-se tanto em banquetes como também em humildes mesas de ranchos rurais.

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