14/03/10

Chipa Guasu - Avatyky tembi’u




http://guaraniportugues.blogspot.com/
http://guaraniportugues.blogspot.com/
Chipa Guasu - Avatyky tembi’u
Chipa guasu é uma deliciosa comida de origem guarani. É uma comida assada, feita com milho verde, queijo, ovos, banha, leite e cebolas.
Chipa guasu ojejapo hag̃ua ojeporu:
3 sevoi etandatuichaitéiva, / 3 cebolas médias,
400 cc kamby roysã (oñeikotevẽva),/ 400 gramas de leite fresco,
juky, / sal,
1 mba’yru’i apu’a kure ñandy,/ 1 xícára de banha de porco (pode ser óleo),
6 ryguasurupi’a,/ 6 ovos de galinha/
400 grs kesu pyahu,/ 400 gramas de queijo meia-cura mineiro,
8 avatiky, avati’ýva ikyrỹiva. 8 espigas de milho verde ralado
Ñembosako’i / Preparo
Oñembopupu sevói, kamby ha juky peteĩ mba’yrúpe 3 aravo’i pukukue. Upéi ojeheja upépe ho’ysã haguã.
Oñembovu porã ñandy ovuporã ha morotĩ porã meve ha oñemoĩ peteĩteĩ pype ryguasu rupi’a ha avei kesu oñembosa’i pyre, ojepytu’u’ỹre ñembovúgui.
Upéi oñemoĩ pype sevói hi’y reheve ha avei avatiky oñemongu’i pyre, ha avei kamby.
Oñembojehe’a porã oñondivepa umi mba’e oraháva ha upe rire oñemoĩ peteĩ mba’yru oñemoingéma haguã kosina (térã katakuápe). Ikatu embohupa pakova ani haguã okái.
Oñembojy kosina hakuvy porãvape (200 °C rupi hakuva’erã) peteĩ aravo ha 30 aravo’i rupi.
“Chipa guasu” ikatu avei oñembosako’i ryguasu rupi’a’ỹme, upéicharamo oñemoĩveva’erã pype kamby.


Ferva as cebolas em uma panela com o leite e sal por aproximadamente 3 minutos. Depois disto, deixe esfriar.
Bata a banha de porco até ficar branca e cremosa (se usar óleo não precisa bater antes) e acrescente os ovos, um a um e o queijo ralado. Acrescente à mistura o preparado de cebola e o milho verde ralado.
Misture tudo muito bem e coloque a massa em uma assadeira (poderá ser forrada com folha de bananeira). Asse em forno com temperatura média, até ficar com a superfície dourada, coloque um palito e se sair seco, estará assada.
Sirva com chá no café da manhã.

Nenhum comentário:

Postar um comentário

Aguyjevete ne ñe'ë. Obrigada pelo teu comentário.