07/04/10

Lavanda mahe’ẽ (Lavandula officinalis) / Biscoito de lavanda


Avañe’ẽ ha’e peteĩ ñe’ẽ he’ẽ lavanda mahe’ẽícha.
O guarani é uma língua gostosa como biscoito de lavanda.


Ta'anga ijeroviaha / Creditos imagem:

http://guaraniportugues.blogspot.com/
Lavanda mahe’ẽ (Lavandula officinalis) / Biscoito de lavanda 
Mba’emba’épa oraha
Ojejapo haguã Lavanda mahe’ẽ ojeporu / Para fazer o biscoito de lavanda usa-se::
asúka, lavanda potykue, kamby kyrakue, lima sutĩ pire, avatimirĩ ku’i, tupi’a pytãngue, taguino Royal. / açúcar, flores de lavanda, manteiga, casca de limão, farinha de trigo, gemas de ovos e fermento em pó Royal.
Lavanda mahe`ẽ apoukapy - Receita.
Asúka: ¾ mba’yru’i apu’a (70 gramas) / ¾ xícara de açúcar,
Lavanda potykue: 2 kuimbe guasu / 2 colheres sopa de flores de lavanda,
Kamby kyrakue: 140 gramas / 140 gramas de manteiga,
Lima sutĩ pire: 1 kuimbe guasu / 2 colheres sopa de casca de limão ralada,
Avatimirĩ ku’i: ¾ mba’yru’i apu’a (240 gramas) / 240 gramas de farinha de trigo,
Ryguasu rupi’a: 3 tupi’a pytãngue / 3 gemas,
Taguino Royal: 1 kuimbe guasu / 1 colher sopa (rasa) de pó Royal.

Ñembosako’i - Preparo
Oñembosako’i haguã ojejapova’erã péicha / Para preparar devemos fazer assim:
Emyendy tatakua. Emongyra tatakua ña’ẽmbe. Acenda o forno e unte as assadeiras.
Oñembojehe’a porã pe asúka, lavanda potykue, kamby kyrakue, lima sutĩ pire, avatimirĩ ku’i, tupi’a pytãngue, taguino Royal. Péva jajapokuaa ñande pópe, ha oñensova porã. Misture bem o açúcar, flores de lavanda, manteiga, casca de limão, farinha de trigo, as gemas e fermento em pó Royal.
Oñembojehe’a porã rire, jaipyso ko mba’ehu’ũ (orekóva 2 cm rupi ipekue) ha jaikytĩ pe mahe’ẽ yvotypéicha (kytĩha reheve). Depois de bem misturada estenda a massa (2 cm. de espessura) e corte com cortadores em forma de flor.
Ñamoĩ umi Lavanda mahe’ẽ tatakua ña’ẽmbe ha embojy tatakua akuporãme (180°) mokõipa aravo’i pukukue (+ ou -). Terã yrembe’y ojembosayju peve. Aníke hapy. Mbosayjupyre nhaha’éi hungy. Coloque os biscoitos nas assadeiras e asse em forno com temperatura de 180°, por mais ou menos 20 minutos. Ou até as beiradas ficar douradas, não deixe queimar. Dourado não é marrom.

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