14/03/2010

Chipa Guasu - Avatyky tembi’u




http://guaraniportugues.blogspot.com/
http://guaraniportugues.blogspot.com/
Chipa Guasu - Avatyky tembi’u
Chipa guasu é uma deliciosa comida de origem guarani. É uma comida assada, feita com milho verde, queijo, ovos, banha, leite e cebolas.
Chipa guasu ojejapo hag̃ua ojeporu:
3 sevoi etandatuichaitéiva, / 3 cebolas médias,
400 cc kamby roysã (oñeikotevẽva),/ 400 gramas de leite fresco,
juky, / sal,
1 mba’yru’i apu’a kure ñandy,/ 1 xícára de banha de porco (pode ser óleo),
6 ryguasurupi’a,/ 6 ovos de galinha/
400 grs kesu pyahu,/ 400 gramas de queijo meia-cura mineiro,
8 avatiky, avati’ýva ikyrỹiva. 8 espigas de milho verde ralado
Ñembosako’i / Preparo
Oñembopupu sevói, kamby ha juky peteĩ mba’yrúpe 3 aravo’i pukukue. Upéi ojeheja upépe ho’ysã haguã.
Oñembovu porã ñandy ovuporã ha morotĩ porã meve ha oñemoĩ peteĩteĩ pype ryguasu rupi’a ha avei kesu oñembosa’i pyre, ojepytu’u’ỹre ñembovúgui.
Upéi oñemoĩ pype sevói hi’y reheve ha avei avatiky oñemongu’i pyre, ha avei kamby.
Oñembojehe’a porã oñondivepa umi mba’e oraháva ha upe rire oñemoĩ peteĩ mba’yru oñemoingéma haguã kosina (térã katakuápe). Ikatu embohupa pakova ani haguã okái.
Oñembojy kosina hakuvy porãvape (200 °C rupi hakuva’erã) peteĩ aravo ha 30 aravo’i rupi.
“Chipa guasu” ikatu avei oñembosako’i ryguasu rupi’a’ỹme, upéicharamo oñemoĩveva’erã pype kamby.


Ferva as cebolas em uma panela com o leite e sal por aproximadamente 3 minutos. Depois disto, deixe esfriar.
Bata a banha de porco até ficar branca e cremosa (se usar óleo não precisa bater antes) e acrescente os ovos, um a um e o queijo ralado. Acrescente à mistura o preparado de cebola e o milho verde ralado.
Misture tudo muito bem e coloque a massa em uma assadeira (poderá ser forrada com folha de bananeira). Asse em forno com temperatura média, até ficar com a superfície dourada, coloque um palito e se sair seco, estará assada.
Sirva com chá no café da manhã.

mbokaguasu ikaraíva - Canhão Cristão




http://guaraniportugues.blogspot.com/
http://guaraniportugues.blogspot.com/
Mburuvicha Brasilygua, Lula da Silva, ome’ẽjevyva’erã Paraguaýpe mbokaguasu ikaraíva, mbokaguasu criollo.
Ñorairõ, mboka ha mburuvichakuéra itarováva ojapo ñorairõ, ñorairõ ojehúnte ojuka haguã. Ñorairõ ndoguerekói ruvichaitéva. Ere eréva.
O presidente do Brasil, Lula da Silva, deverá devolver ao Paraguai o Canhão Cristão. Troféu de guerra, guerra insana, como todas as outras guerras.
Guerras não têm heróis, diga o que diga.
O canhão foi construído com o bronze dos sinos das igrejas paraguaias. O Cañón monstruo nasceu em Ybycuí, pesa 10.780 quilos, usava balas esféricas de 10 polegadas, Foi enviado para frente de batalha no navio “25 de Março”. Depois da Batalha de Curupaity, foi levado para a Fortaleza de Humaitá. Com a caída de Humaitá transformou-se em presa de guerra e foi levado para o Museu Histórico de Rio de Janeiro.